OM FÖRSKOLAN

Föräldrakooperativet Djurgårdens Montessoriförskola startade 1988 och har ett underbart läge vid Djurgårdsbron, alldeles intill Skansen och bergbanan. Lokalerna vi huserar i är ursprungligen stallbyggnaden till Villa Lusthusporten, även kallad Wicanderska villan från 1873. 

Våra nyrenoverade rum som anpassats till förskoleverksamhet, präglas av vackra detaljer och stora dagsljusinsläpp. På somrarna kan vi öppna våra stora fönster och dörrar och ha delar av verksamheten ute på vår inhängnade gård. Under årets varma dagar är vi ute så mycket det bara går och intar både lunch och mellanmål vid våra mysiga bänkar och bord.  
 
Sedan förskolan grundades för 30 år sedan har verksamheten byggt på Maria Montessoris pedagogik om hur barnets utveckling och lärande bäst kan främjas. Förskolan har ett mycket stort och fint urval av klassiskt Montessorimaterial, som ibland är alldeles för klurigt för oss vuxna föräldrar men som barnen klarar galant!   

Då och då planerar vi in dagsutflykter med förbestämt tema. Vi har förmånen att ha många fina museer runt husknuten. Skansen har vi nästgårds och dit går vi flera gånger per termin. Även Junibacken besöker vi med jämna mellanrum. Barnen uppskattar särskilt teateruppsättningarna och naturligtvis alla lekmöjligheter på Junibacken. Ibland tar vi oss längre bort, och då är det inte omöjligt att några föräldrar ombeds följa med som extra stöd.

Förskolan har även förmånen att ha en egen utrustad ateljé till sitt förfogande. Ansvarig för ateljén är vår bildpedagog Ludvig. I atéljen skapar barnen, under ledning av Ludvig, fantastiska verk som varje vår ställs ut för att beskådas av föräldrar och andra familjemedlemmar. Du kan se bilder från en vårvernissage här.

Är du nyfiken på Maria Montessoris tankar och ideer om barns lärande? Välkommen då att läsa beskrivande material som vår Montessoripedagog Sofia sammanställt här.
 

Inne hos oss!

Det finns mycket att göra på förskolan och mängder av spännande montessorimaterial att ta till sig! 

Lokalerna präglas av ljusa kulörer och stora ljusinsläpp. Vi har en stor samlingsmatta på golvet och flera arbetsbord, lekhörnor och en fin välutrustad ateljé. 

Vi har ett trevligt serveringskök där vi kan baka bullar med barnen eller göra goda smoothies till mellanmålet.