EN Dag på djurgårdens montessoriförskola


Klockan är strax före nio och barnen börjar anlända till förskolan. I hallen står Ludvig som välkomnar var och en. Barnen klär av sig och hänger upp sina kläder på den egna kroken.

Klockan nio börjar morgonsamlingen. Alla barnen sitter i ring i stora montessorirummet. Sofia hälsar välkommen och frågar om det är någon som vet vilken dag det är. Sedan pratar hon om dagen, om vad som ska hända och vilka som ska ha bildundervisning i ateljén.

En kvart senare börjar arbetspasset. Alla barn får välja vilket av förskolans alla fina montessorimaterial man vill använda. I atéljen har Ludvig börjat visa dagens uppgift och barnen får plocka fram förkläden och målarmaterial.

Vid frukstunden får barnen hämta lite frukt från en välfylld frukttallrik som Laura har förberett i köket. Barnen äter och återgår till respektive syssla. 

Samlingsmusiken ljuder och det är dags att packa ihop. Vad gott det ska bli med lunch! Barnen tvättar händerna och sätter sig vid sina förutbestämda platser. Nu står maten på bordet och alla säger:

 ”Maten på bordet, och händerna i knät, alla sitter stilla och varsågod och ät!”

 Under lunchen får barnen smaka på allt som bjuds och det är noga med att alla "ber om att få" karotter tillskickade. Sedan tackar alla för maten, dukar av sin plats och hjälps åt med karotterna. Barnen går på toaletten och tvättar händerna innan utevistelsen börjar.

Det är klart och solen skiner! Sandlådan är en favorit och snart pågår sandslottsbyggen med full fart. Trampcyklar far fram över gården och några små säljer glass i glasståndet. En ekorre hoppar ner från ett träd och barnen kastar fram några brödsmulor som den snabbt nyper och kilar iväg. Eftersom solen värmer så finns det ingen anledning att gå in utan barnen stannar ute hela eftermiddagen. Ludvig plockar ut kritor och papper till barnen som sätter sig och ritar på bänkarna. Två staflier ställs upp och snart flödar kreativiteten. Tänk så inspirerande naturen kan vara!

Mellanmålet är en riktig höjdpunkt. Smoothies och smörgåsar är gott ute i naturen. De små barnen som precis vaknat från vilan tar en liten stund på sig att vakna till men sen smaskas det på smörgås minsann.

Nu kommer mamma och pappa och dagen är slut! 

Tack för idag och vi ses imorgon igen!